Hozzávalók:
1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1/4 zeller, és karalábé, sárga paprika, paradicsom, vörös-és fokhagyma petrezselyem zöld, leveskocka, ételízesítő, só, bors,egy csomag húsgombóc, olaj.
Elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, megtöröljük és felvágjuk. A leves mennyiségétől függ a zöldségek aránya. (Nálunk csak a férjem eszi a levest ezért keveset csinálok.) 1-1 kisebb szál sárga- és fehérrépát elvágok, a zellerből és a többi hozzávalóból egy szeletet teszek bele. Az összes zöldséget kevés olajon megpirítom, ettől lesz szép sárga a levesünk. Felengedem vízzel és közepes lángon szép lassan főzöm. Befűszerezem, leveskockát, ételízesítőt kevés sót teszek bele. A petrezselyem zöldet, a zeller zöldet, a pár szem borsot, a pici vörös- és fokhagymát és paradicsomot a tea tartóba teszem és az edény falára akasztom úgy, hogy bele érjen a levesbe (így a főzés végén kiveszem és szép tiszta marad a levesünk). Mikor félig megfőtt a zöldség beleteszem a húsgombócokat és együtt főzöm a zöldséggel tovább. Ha megfőtt a levesünk kiszedem a zellert, a paprikát, és a teafőzőt, és befőzöm a levest. Forrón tálalom. Én azért nem csinálok gombócot, mert kevés kell és nem érdemes vesződnöm vele.
Húsgombóc:
20 dkg darált hús, 1 evőkanál rizs, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, piros paprika,egy csipet, de el is hagyható .
Elkészítés:
A hagymákat megpucolom, apró kockákra vágom, többi hozzávalóval együtt összekeverem, és kis golyókat formálok belőle. A golyókat megfőzhetjük külön is, de én azért főzöm a levesbe, mert magába szívja a leves aromáját. Ha disznóhúsból csináljuk akkor már a leves főzésének kezdetén tegyük bele, mert annak több főzés kell, de bármilyen húsból készíthetjük.