Hozzávalók:
15 dkg reszelt trappista sajt, + 5 dkg kockára vágott trappista, 1 cs. kapor, ráma, liszt, 1 leveskocka, citrom, só, bors.
Elkészítés:
1-2 ek. felforrósított rámán, fehéredésig pirítunk 2 ek. lisztet, apránként simára keverjük, felöntjük 1 l vízzel. Beledobunk 1 leveskockát, sóval, borssal ízesítjük. Ha felforrt belekeverjük az apróra vágott kaprot, a reszelt sajtot, simára keverjük, összeforraljuk, citromlével enyhén savanykásra ízesítjük, lehűtjük. Tálaláskor a tányérokba osztjuk a sajt kockákat, rámerjük a lehűtött levest és kínáljuk. Készíthetjük citrom nélkül is fele tej, fele víz hozzáadásával. Ilyen melegben kifejezetten jól esik ez a hűs savanykás leves, főleg annak aki szereti a levest.