Hozzávalók:
Tésztához:
70 dkg liszt, 4 dl tejföl, 2 tojás, csipet só, 12 dkg liszt, 16 dkg zsír, olaj.
Töltelék:
50 dkg gyümölcs tetszés szerint, ízlés szerint cukor, őrölt fahéj, késhegynyi szegfűszeg, búzadara a szóráshoz.
Elkészítés:
A lisztet a tejföllel, a tojásokkal, a pici sóval összegyúrjuk. meg csináljuk a zsírból és a lisztből a rántást, mikor színt kap lezárjuk a lángot. A tésztát deszkán kinyújtjuk olyan nagyra amennyire engedi magát, és a rántást rákenjük, összehajtogatjuk, tányérra tesszük, és 1 órát a hűtőben pihentetjük.Addig kimagozzuk, megmossuk a gyümölcsöt. A tésztánkat henger alakúra gyúrjuk, és 8 egyenlő részre vágjuk. Egyet a deszkán hagyunk a többit félre tesszük. Egy kicsit átgyúrjuk, majd vékonyra kisodorjuk, a tetejét megkenjük olajjal, és megszórjuk búzadarával, és mehet rá a felső szélénél a gyümölcs. Majdnem a feléig, arra figyeljünk hogy csak annyi gyümölcsöt tegyünk rá hogy a feltekerésnél ne folyón ki, majd ízlés szerint cukrozzuk, fűszerezzük, és a tetejére megint darát szórunk. Feltekerjük, sütőlapra tesszük, a tetejét, oldalát lekenjük olajjal. Ahány rúd rétest akarunk azt mind ugyan így készítjük el. A megmaradt cipókat fóliába csomagoljuk, és a fagyasztóba tároljuk, a felhasználásig. Arra figyeljünk ha a fagyasztóból kivesszük a rétest, a fóliába hagyjuk kiolvadni, mikor már puha a tészta és hozzá fogunk a sodráshoz akkor vegyük le a fóliát. Előmelegített sütőben készre sütjük, mikor szép aranyszínű a teteje akkor kész.Ha kihűlt felszeleteljük, és porcukorral meghintve kínáljuk.