Hozzávalók:
Tésztához:
3 nagy burgonya, 1 kg liszt, pici só, víz. Tojás nem kell bele!
Töltelék: kb. 10-15 db. barack ketté szedve, fahéjjal összekevert cukor.
Teteje:
1/2 kg zsemlemorzsa, olaj, cukor, őrölt fahéj és pici szegfűszeg.
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük enyhe sós vízben, majd leszűrjük, és krumpli nyomon átnyomjuk, a tálba öntött lisztre. Annyi vizet adunk hozzá hogy könnyen gyúrható, puha, de nem ragadós tésztát kapjunk. A lisztezett deszkán kisodorjuk,kb fél centi vastagra, négyzet alakúra felvágjuk, és egyenként teszünk bele cukros fahéjba mártott fél barackot. A tetején összenyomjuk és a kezünkkel kigömbölygetjük. Mikor 10 db kész, a gázon a fazékba forró vízbe tesszük és puhára főzzük, mikor feljönnek a víz tetejére még 5 percig főzzük. Arra figyeljünk, hogy ne sok gombócot főzzünk ki egyszerre, mert a főzés során nőni fog. Közben elkészítjük a morzsát, egy lábosba olajat öntünk, és azon megpirítjuk a morzsát, mikor aranyszínű lezárjuk a lángot, és a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel ízlés szerint fűszerezzük. A megfőtt gombócokat kiszedjük a vízből, lecsepegtetjük, morzsába forgatjuk. Csak annyit főzzünk ki amit elfogyasztunk a többit lefagyasztjuk, belemártjuk a lisztbe a maradék gombócot és zacskóba teszünk egy adagot, lezárjuk a zacskót és fagyasztjuk.Nagyon jól tűri a fagyasztást. de a maradék tésztából csinálhatunk nudlit vagy derelyét is, azt is így fagyasztjuk le. A morzsát is le lehet fagyasztani. A fagyasztóban jól eláll.