Kedves barátaim!
A karácsony minden országban ugyanazt az ünnepet jelenti, mégis nemzetenként más-más étel kerül az asztalra ezeken a napokon. Első cikkünkben ezeket szeretnénk bemutatni!
Az ünnepi menüt nagyban meghatározzák az országban megtalálható és kedvelt alapanyagok, a kultúra és a hagyományok.
A lengyeleknél a 12 apostolt jelképezve tizenkét karácsonyi fogás van. Melyek közül sok lengyel szerint az egyik legfinomabb a mákos tészta, melyet mazsolával és dióval gazdagon esznek. A fehér abrosz alá tett szalma pedig a jászolt jelképezi, ahol a kisjézus világra jött. Lengyelországban szenteste egyáltalán nem esznek húst. Ételeiket sok savanyúsággal, céklával, káposztával eszik! Másik népszerű fogás a céklaleves, amibe gombával töltött barátfülét tesznek
Az olaszok karácsonyi kuglófja a panettone, egy könnyű kelt tésztás, mazsolával készített kalácsféleség. Olaszországban nem ritka a 15-20 fogásos karácsonyi vacsorák. Népszerű ünnepi ételük a parajjal töltött ravioli, diós vajjal leöntve vagy a gorgonzola, töltött gombával. Főételként a sült házinyulat pármai sonkával tálalják.
Közeli szomszédaink, az osztrákok a nagy klasszikust, a Sacher-tortát tálalják. A bécsi forgatagok nagy kedvence pedig a puncs, mely az angoltól eltérően fekete teából készül.
Az angolok ünnepi asztaláról elmaradhatatlan a karácsonyi puding.
De ugyanúgy a dánok is pudingot esznek karácsony ünnepén, Grod néven, ami nem más, mandulás rizspuding.
Az oroszok blincskit (palacsinta) készítenek karácsonykor gazdag töltelékkel. Az ünnepek alatt lazaccal és kaviárral töltik meg a palacsintát, a tehetősebbek viszont magában eszik a beluga kaviárt.
Sajnos a fent látható receptekhez nincsenek képeim, de szívesen várjuk hozzá a ti képeiteket!
Boldog karácsonyt mindenkinek!