Hozzávalók:
3 db nagyobb burgonya, 3 csésze liszt, ( 3 dl csésze), víz , zsemlemorzsa, fahéj, szegfűszeg, olaj,cukor, darált mák, tej, porcukor.
Elkészítés:
A burgonyákat meghámozom, megmosom, nagy kockákra vágom, és egy csepp sóval puhára főzőm. Míg a burgonya fő, elkészítjük a prézlit. Egy lábosban öntök egy fél kévés pohár (kis pohár) olajat, beleöntök 2 csésze zsemlemorzsát, és állandó keverés mellett megpirítom, aranyszínűre. Ízlés szerint cukrozom, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítem, félreteszem.( amit nem használok el zacskózom és lefagyasztom) Kimérek egy tálba ( én minden tésztámat a kelesztő tálamba készítem el) 3 csésze lisztet, a közepére mélyedést csinálok, és krumplinyomón át nyomon a puhára főtt, leszűrt burgonyát. Elkeverem a liszttel és vízzel egynemű tésztává gyúrom. A tésztánk állaga puha legyen hogy könnyen tudjunk vele dolgozni. (de ne ragacsos, könnyen gyúrható a jó tészta) Lisztezett deszkára borítom a tésztát és kisodrom kb. 3 mm vastagságúra. 3 cm csíkokra vágjuk a tésztát, kb. 5 cm hosszúra. 10 dkg darált mákot, porcukorral és tejjel bekeverek. ( arra vigyázzunk hogy ne legyen híg, ezért kevés tejet tegyünk hozzá.) Egy tészta csík felső felére teszünk egy kávéskanál mákot, és feltekerjük. A végeket jól lenyomkodjuk, hogy főzésnél ne tudjanak szét nyílni. (De tehetünk bele tölteléknek még diót, gesztenyét, lekvárt, ki hogy szereti.) Én ha csinálok tésztát gombócot, derelyét vagy sima nudlit is készítek belőle, lisztbe forgatom, bezacskózom és a fagyasztóba felhasználásig tárolom. Egy nagy fazékba vizet forralok, öntök bele olajat, és a forrásban levő vízben kifőzöm a nudlikat. Ha feljön a víz tetejére még 5 percig forralom, szűrő kanállal kiszedem, lecsepegtetem, és a morzsába forgatom. Vaníliás porcukorral tálalom.