Hozzávalók:
1 kg fejtett bab, 1 nagy sárgarépa, 1 nagy fehérrépa, 1 kisebb zöld paprika, 1 fél zeller gumó felkockázva, 1 kisebb paradicsom, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, főzőkolbász felkarikázva, só. Ha van szalonnánk abból is vághatunk bele.
Rántás:
Kevés olajon 3 ek, lisztből világos rántást készítünk, beleteszünk zúzott fokhagymát, átkeverjük vele és levesszük a lángról majd meg szórjuk piros paprikával.
Leves betét:
1 tojás, 10 dkg liszt, só, víz, kemény tésztát gyúrunk, vagy csipetkét vagy galuskát szaggatunk belőle.
Elkészítés:
A vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, beletesszük mellé a kolbász azzal is megfuttatjuk, majd a felkarikázott répákat, a zellert, legvégül a babot, majd felengedjük vízzel és fűszerezzük. Ha megfőtt a babunk hozzá keverjük az addig elkészített rántást, és beleszaggatjuk a szintén addig elkészített csipetkét vagy galuskát ki mivel szereti. Ha az is megfőtt benn a tetejét megszórjuk zöldpetrezselyemmel és kínáljuk. Aki szereti tehet a tányérjába tejfölt.