Hozzávalók:
Tésztához:
4 bögre liszt, ( a bögre 3 dl-es ), fél bögre, cukor, 1 cs. élesztő felfuttatva, 10 dkg ráma, 3 tojás, 1 bögre tej.
Szóráshoz:
10 dkg darált dió, 5 dkg cukor, őrölt fahéj, szegfűszeg, ízlés szerint.
Vaníliasodó:
1 l tej, 2 cs. vanília puding, 3 cs. vaníliás cukor, 1 vanília aroma.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, ha szükséges adhatunk hozzá tejet, puha könnyen formálható tészta legyen. Kelesztjük. majd lisztezett deszkán 3 cm vastagra nyújtjuk, és a nagy pogácsa szaggatóval, kiszaggatjuk. Egy tepsit jól kikenünk rámával, és a tésztát egymás mellé sorba rakjuk. A tetejüket lekenjük rámával és jól megszórjuk a cukros, fűszeres dióval, megint tészta, ráma, dió. Előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük aranyszínűre. A míg sül a tészta elkészítjük az öntetet. A pudingot 3 dl tejjel, a cukorral simára keverjük, és hozzáadjuk a többi tejet. Lassú tűznél besűrítjük, ha sűrűnek találjuk adjunk, hozzá még tejet, belekeverjük az aromát, és hűtjük. A megsült, kihűlt tésztát adagokra szedjük, és a hűtőben lehűtőt sodóval kínáljuk.